Allmän Information

Nedan har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får. Välj din kategori nedan eller scrolla ned på sidan.

  • Hyresavier skickas till dig kvartalsvis, en för varje månad. Alla våra hyresgäster har möjlighet att betala hyran via autogiro. Se bara till att det finns pengar på kontot, motsvarande hyran, på förfallodagen.

    Så startar du autogiro

    Du startar autogiro genom att skicka in en underskriven blankett för medgivande till den adress som finns ifylld under “Betalningsmottagare” på blanketten. Ditt medgivande gäller till dess du säger upp det hos din bank, eller tills ditt hyresavtal upphör.

    Autogiroblanketter hittar du nedan:

  • Nu kan du som privatperson betala dina hyresavier från Akka Egendom med E-faktura. Med E-faktura skickas dina hyresavier elektroniskt till din Internetbank.

    Så startar du E-Faktura

    Anmälan sker via din Internetbank där du söker på Akka Egendom II AB. Efter anmälan övergår dina nya hyresavier till E-faktura. Om du redan har fått hyresavier via papper eller e-post innan du anmälde dig för E-Faktura, så betalas dessa fakturor in som vanligt.

    Så avslutar du E-Faktura

    Avregistrering av E-Faktura görs via din Internetbank. Det går även bra att kontakta din förvaltare för avregistrering.

  • Man ska vara folkbokförd på adressen där man har sin huvudsakliga dygnsvila. Sedan 1 juli 2018 är det ett brott att lämna felaktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar.

    När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (www.skatteverket.se/flytta ) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se). Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt. Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

  • Nu kan du som privatperson och företag få dina hyresavier från Akka Egendom via e-post (PDF-Faktura)

    Du kommer få ett mail per hyresavi till din mailadress

    Uppge nedan uppgifter till din förvaltare:

    • Namn

    • Personnummer/Organisationsnummer

    • Vilken e-post som skall motta hyresavierna

  • Hyran betalas i förskott, se förfallodatum på hyresavi. Du får hyresavierna kvartalsvis, en för varje månad. Vill du betala via autogiro, e-faktura eller få hyresavin via e-post (pdf-faktura) – se respektive rubrik.

    Vid internetbetalning, kontrollera att OCR-raden blir rätt. Tänk också på att varje månadsinbetalning har olika OCR-nummer, kontrollera därför extra noga att det är rätt avi du tar när du betalar.

    Om du inte betalar i tid

    Var noga med att betala hyran i tid. För belopp under 500 kr skickas påminnelse. För belopp över 500 kr gäller att inbetalning ska vara oss tillhanda senast 10 dagar efter förfallodatum, i annat fall skickas ärendet direkt till Inkasso. Inkasso skickar då ett inkassokrav till dig. Kostnaden för detta samt dröjsmålsränta enligt räntelagen debiteras dig. Om du inte betalar inkassokravet lämnas ärendet till Kronofogdemyndigheten med en ansökan om betalningsföreläggande och avhysning. Om du inte betalar deras krav riskerar du bland annat att få en betalningsanmärkning eller att bli av med ditt hyreskontrakt. Kontakta Inkasso direkt om du får ett inkassokrav.

    Om du inte fått någon hyresavi

    Om du inte får någon hyresavi från oss – kontakta din hyres-administratör direkt. Du är trots detta skyldig att alltid betala hyran.

  • Välkommen som hyresgäst!

    Innan du flyttar in har vi besiktigat lägenheten tillsammans med den föregående hyresgästen.

    Du får tillträde till lägenheten den dag hyresavtalet börjar gälla. Om dagen infaller på en lördag, söndag eller annan helgdag får du flytta in första vardagen därefter. Tänk på att innan du får nycklarna till din nya lägenhet skall signerat hyreskontrakt samt den första hyresinbetalningen vara hyresvärden tillhanda.

    Viktigt att tänka på är att när du flyttar, ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (www.skatteverket.se/flytta) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se). Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt. Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan

    Annat viktigt att tänka på:

    • Att teckna hemförsäkring

    • Att teckna nytt elavtal

  • Är du intresserad av att hyra p-plats? I så fall är du varmt välkommen att höra av dig till våra hyresadministratörer på respektive ort!

    Har du en p-plats du vill säga upp? Använd i så fall denna blankett och skicka in till förvaltaren på orten där du bor.

    Ordningsregler

    • Parkering- och garageplats är endast avsedd för kördugligt fordon.

    • Inget mekande eller reparation är tillåtet på parkeringsplats eller garageplats.

    • Biltvätt är inte tillåtet.

    • Tomgångskörning är förbjuden.

    • Parkering utanför fastigheten är förbjuden utom på särskilt utmärkta platser. Uppställning utanför porten är endas tillåten för i- och urlastning.

    • Markerade handikapps-platser är endast avsedda för fordon med handikapptillstånd som ska vara synligt.

    • Om någon åsidosätter sina åtaganden enligt ovan kan denne bli ersättningsskyldig eller i värsta fall förlora sitt kontrakt.

  • Alla är välkomna att skicka en intresseanmälan, dock krävs att du som hyresgäst uppfyller ett antal krav av huvudsakligen ekonomisk karaktär för att godkännas som hyresgäst.

    • Du ska ha en bruttoinkomst som står i proportion till den aktuella lägenhetens hyresnivå. Detta innebär en bruttoinkomst som uppgår till tre gånger årshyran.

    • Du ska ha en stadigvarande inkomst (tillsvidareanställning, längre vikariat/projektanställning, pension m.m.). Barnbidrag, försörjningsstöd (inkomst från försäkringskassa) samt A-kassa godkänns ej som inkomst.

    • Du ska ha fyllt 18 år.

    • Du får inte ha betalningsanmärkningar eller anmärkningar relaterat till tidigare boende.

    • Goda referenser från tidigare hyresvärd.

  • För att ditt boende ska fungera bra för dig som hyresgäst och för dina grannar gäller följande.

    Max antal boende per bostad, barn inkluderat, är:

    • 1 rum och kök, max 3 personer

    • 2 rum och kök, max 4 personer

    • 3 rum och kök, max 6 personer

    • 4 rum och kök, max 8 personer

    • 5 rum och kök, max 10 personer

    Maxantalet per bostad kan i vissa fall vara lägre för lägenheter med mindre bostadsyta.

  • När du bor i lägenhet gäller normalt att du som hyresgäst behöver teckna ett eget elabonnemang för hushållselen .

    Det måste du göra i tid så att det finns el i lägenheten när du ska flytta in.

    Fortum erbjuder just nu ett erbjudande till Akkas hyresgäster, tryck här för att komma till erbjudandet.

Inflyttning

  • Om du behöver göra en felanmälan använder du formuläret “Serviceanmälan” som finns uppe i högra hörnet av hemsidan. Där väljer du område du bor i samt beskriver ditt ärende. Tänk på att beskriva ärendet så utförligt som möjligt, det hjälper våra förvaltare att få en bild av problemet.

  • Disk- och tvättmaskin

    I en del lägenheter finns möjlighet att installera disk- och/eller tvättmaskin. Du har själv ansvar för att installationen utförs fackmannamässigt, genom att leverantör eller rörläggare anlitas. Därför är du även ansvarig om skador uppkommer på grund av felmontering.

    Krokar, beslag, mm

    Kontrollera att du använder rätt typ av väggkrokar när du hänger upp tavlor, så att tapet och vägg skadas så lite som möjligt. Det är inte tillåtet att borra i badrummets våtzon, då det lätt blir fuktskador.

    Målning och tapetsering

    Du får på egen bekostnad måla och tapetsera lägenheten. Det är också tillåtet att göra andra förändringar som att t.ex. att byta golvlister. Arbetet måste dock ske på ett fackmannamässigt sätt. Tänk på att välja färger och tapeter som är acceptabla för gemene man. Om du väljer för extrema färger riskerar du att bli ersättningsskyldig för återställning av lägenheten. Ta alltid kontakt med oss innan du påbörjar arbetet. Är du osäker på vad du får göra och inte får göra, kontakta din fastighetsskötare eller uthyrare.

    Persienner

    Normalt sett ingår inte persienner som standard i Akkas bestånd. Underhåll och reparationer ligger därmed på dig som hyresgäst i de fall persienner finns installerade. Vid undantag framgår detta på ditt hyresavtal.

  • Parabol får efter tillstånd endast monteras på golvet/marken på balkongen/uteplatsen, exempelvis i en stång i en betongklump. Parabolen ska monteras på ett fackmannamässigt och säkert sätt och får inte sticka ut utanför balkongen. Den får inte skymma omkringboende grannars utsikt. Det är inte tillåtet att montera något genom att borra hål eller spika i någon del av huset (ex vis fasad, balkongräcke, golv, tak, i fönster-eller dörrkarm eller på ytter- eller innervägg).

    Ansvar

    Hyresgästen ansvarar för att monteringen sker på ett säkert sätt samt ansvarar för eventuella skador som kan orsakas av parabolen, inklusive eventuella personskador. Hyresgästen ansvarar för kostnader som uppstår för återställning vid nedmontering av parabol.

    Tillstånd

    Innan parabolen monteras ska hyresvärden kontaktas för godkännande av föreslagen montering och placering. Detta görs genom att hyresgästen fyller i och skickar in nedanstående ansökan.

    Här finns blanketten som ska fyllas i och skickas in till oss för att få tillstånd att sätta upp en parabol.

    Blanketten skickas sedan till antingen info@akkaegendom.se eller postas till:

    • Akka Egendom

      Box 55663

      102 15 Stockholm

  • I egenskap av hyresvärd utför Akka Egendom sedvanliga reparationer med skäliga tidsmellanrum. Det finns inget bestämt årsintervall för detta utan det bedöms från fall till fall och det är behovet som styr.

  • Om du upptäcker skadedjur eller ohyra, t ex möss, mjölbaggar, vägglöss eller myror, är du enligt hyreslagen skyldig att anmäla det. Akka Egendom har avtal med Anticimex, kontakta din förvaltare för mer information.

  • När du bokar tvättstugan respektera följande trivselregler:

    • Lämna alltid tvättstugan i det skick Du vill finna den.

    • Tvättstugan får endast användas av boende i huset

    • Rökning är absolut förbjudet i lokalen.

    • Vänligen respektera tiderna då Ditt tvättpass börjar och slutar.

    • Använd tvättpåse när du tvättar bygel BH:ar.

    • Färgning av kläder är inte tillåtet.

    • Rengör filtren i torktumlaren efter varje användning och se till att tvättmedelsfacken är rena efter Ditt tvättpass.

    • När Du har tvättat och manglat färdigt, kom ihåg att kontrollera att alla fönster är stängda.

Lägenheten

  • Förråd

    Tänk på att inte förvara stöldbegärlig egendom i ditt förråd. Vad som är stöldbegärlig egendom kan du läsa om i villkoren för din hemförsäkring. Miljö- eller brandfarliga ämnen får inte finnas i förråden.

    Rökning

    Av brandsäkerhetsskäl och av hänsyn till allergiker råder det rökförbud i samtliga allmänna utrymmen.

    Trappuppgång

    Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att blockera trappor, entréer och källare med cyklar, barnvagnar eller dörrmattor. Utrymmena behöver vara fria för räddningstjänsten, städpersonal och tidningsbud. Det material som upptäcks i allmänna utrymmen kommer att tas bort och i förekommande fall debiteras bortforsling till ägaren.

    Tvättstuga

    Se separat avsnitt “Tvättstuga”.

  • Miljöfrågor har hög prioritet för oss och vi behöver din hjälp för att påverka energianvändningen. Värme och varmvatten i lägenheterna står dessutom för en stor del av boendekostnaden.

    Här följer tips på vad du kan göra för att hushålla med energin:

    • Reglera temperaturen med termostaten på elementen, istället för att vädra bort värmen.

    • Placera inga möbler eller gardiner framför elementen.

    • Duscha istället för att bada.

    • Frosta av kyl och frys regelbundet.

    • Diska inte under rinnande vatten.

    • Rengör ventiler och filter regelbundet samt låt friskluftsventilerna vara öppna.

    • Serviceanmäl droppande kranar och rinnande toalettstolar.

    • Tvätta i så låg temperatur som möjligt.

  • Akka Egendom har antagit policyn Huskurage. Vi vill förhindra våld i hemmet genom att grannar och hyresvärdar agerar. Det kan vara livsavgörande att agera direkt när något sker i huset där vi bor eller vistas. Med hjälp av huskurage vill vi bidra till ökad trygghet för alla boende inom Akka Egendom. Alla Akkas förvaltare och fastighetsskötare har fått information kring hur man kan agera vid misstanke om våld i hemmet och vi vill även att ni som grannar ska veta vad man kan göra.

    • Agera vid oro för våld

    • Vid hotfulla och akuta situationer kontakta alltid polisen i första hand

    • Ring på hos grannen för att höra efter hur det är

    • Vid behov ta hjälp av annan granne

    • Kontakta polisen eller socialtjänsten

    Alla boende inom Akka Egendom ska ha rätt att leva utan oro och rädsla för våld. Vi ska kunna förvänta oss att grannar agerar och visar civilkurage vid oro för pågående våld. Akka Egendom har därför antagit policyn Huskurage som ska hjälpa grannar att agera för att förhindra våld i nära relationer. Med hjälp av Huskurage vill vi bidra till ökad trygghet inom Akka Egendom.

    Läs mer på webbplatsen: huskurage.se

Säkerhet & Miljö

  • Att bo i flerfamiljshus innebär att många människor ska leva och samsas tillsammans. Det är därför viktigt att du respekterar dina grannar och visar hänsyn. Vissa ljud får man helt enkelt acceptera, så som ljud från TV-apparater och småbarn som låter.

    Mycket av eventuell irritation går dock att förebygga genom att kommunicera med dem som bor allra närmast. Meddela exempelvis grannarna om du skall ha fest.

    En hyresgäst som stör sina grannar och inte upphör med detta efter tillsägning, riskerar att bli uppsagd från sin lägenhet. Tänk på att du även ansvarar för övriga familjemedlemmar och dina besökare.

    Vad behöver jag inte acceptera?

    Exempel på störningar som inte ska accepteras är:

    • Högt ljud från musikanläggningar eller eget musicerande

    • Hundar som skäller högt och länge.

    • Upprepade bråk och skrik.

    • Återkommande störande fester.

    • Borrande och hamrande på olämpliga tider.

    Vad gör jag om grannen stör?

    I första hand rekommenderar vi att du kontaktar grannen. Det brukar lösa problemet i de flesta fall. Det kan vara så att han eller hon inte är medveten om att du blir störd. Under kontorstid kan du ringa din förvaltare eller hyresvärd. Om problemen inträffar utom kontorstid och är av allvarligare art kontaktar du polisen.

  • Vi vill att alla våra hyresgäster ska trivas och komma överens, därför är det viktigt att du visar hänsyn mot de i din närhet. Men ibland när man bor många människor i ett flerfamiljshus kan det förstås uppstå situationer när man helt enkelt inte vet vad man får eller inte får göra i sin lägenhet. Då kan du alltid läsa igenom nedanstående punkter för att få svar.

    • Alla har rätt till lugn och ro i sitt hem. Visa därför extra hänsyn mellan klockan 22:00 – 08:00 alla dagar i veckan. Om störningsjour måste tillkallas kommer avsedd hyresgäst att debiteras utryckningskostnaden.

    • Våra entréer, trapphus och hissar är husets ansikte utåt, mot både er boende och era besökare. Hjälp oss och er att hålla dessa rent från soppåsar, fimpar och klotter.

    • Skaka inte sängkläder eller mattor från fönster eller balkong.

    • Förvarna dina grannar om du ska ha fest, t.ex. genom att sätta upp en lapp på anslagstavlan.

    • Tänk på att det kan väsnas om du låter vattenkranen rinna. Du bör inte bada eller duscha mellan klockan 22-06.30.

    • Mata inte fåglar från fönster eller balkong.

    • Grilla på anvisad plats. Vår fastighetspersonal vet vad som gäller för ditt område. Om du har gott om plats och vill kunna grilla kan du istället använda en elgrill, förutsatt att grannarna inte blir störda. Även en elgrill kan skapa grill-os, så kolla med grannarna innan att det är ok att du grillar. Att grilla på balkongen är inte tillåtet.

    • Sätt balkonglådor på insidan av balkongräcket.

    • Se till att husdjur inte stör omgivningen.

    • TV och musik kan vara underhållning för dig själv, men tänk på att hålla volymen på en normal nivå för att inte störa dina grannar.

    • Kör inte med motorfordon på gångbanor och gräsmattor och parkera endast på anvisade platser.

    • Hjälp till att förhindra inbrott genom att aldrig ställa upp entrédörrar och alltid låsa till exempel källardörrar.

    • Städa efter dig och följ dom trivselregler som finns uppsatta i tvättstugan.

  • Ofta är det vardagliga saker som kan orsaka en lägenhetsbrand, till exempel en glömd platta på spisen, levande ljus eller rökning. Eftersom en brand kan växa fort gäller det att agera direkt. Tänk igenom före hur du ska bete dig och ta dig ut om det börjar brinna.

    Grundregeln är Rädda – Varna – Larma – Släck.

    Brand i kläder

    Om det brinner i någons kläder, se snabbt till att få ner personen på golvet. Om man står upp eller springer runt sprider sig branden snabbare och dessutom ökar risken för brännskador i andningsvägarna. Släck elden genom att slänga en filt eller liknande över personen. Täta till mot kroppen från huvudet och neråt så att branden kvävs. Det är viktigt att det du släcker med är gjort av naturmaterial. Konstfibrer, som till exempel fleece, tar lätt eld.

    Brand i kastrull

    Om det börjar brinna i en kastrull, flytta den från plattan och kväv branden med ett lock. Använd aldrig vatten om det brinner i margarin eller olja, då ”exploderar” det brinnande fettet. Det blir då en våldsam brandspridning och du kan bli allvarligt brännskadad.

    Brand i TV

    Vid brand i teven, dra ut kontakten. Släck med en handbrandsläckare eller genom att hälla på vatten.

    Annan brand

    Om branden är liten, försök att släcka den, men ta inga onödiga risker. Om det finns en handbrandsläckare till hands; ryck ur sprinten, närma dig branden i låg ställning och spruta mot det som brinner, inte mot lågorna. Håll dig under röken.

    Har du ingen möjlighet att släcka på ett säkert sätt är det viktigaste att du snabbt tar dig ut. Stäng dörren till rummet där det brinner och stäng lägenhetsdörren när alla kommit ut, annars sprids röken ut i trapphuset. Larma 112 och varna grannarna.

    Brand i trapphuset eller annan lägenhet

    Om det skulle börja brinna i trapphuset eller i en annan lägenhet i huset är det bästa du kan göra att stanna kvar i din egen lägenhet. Täta runt dörren och brevinkastet med våta handdukar. En lägenhetsdörr står normalt emot en brand i ca 30 minuter. Gå aldrig ut i ett rökigt trapphus och använd aldrig hissen vid brand! Larma 112 och påkalla uppmärksamhet genom fönstret eller balkongen.

    Brandvarnare

    Brandvarnare räddar många liv varje år. Hyresvärden har monterat brandvarnare i din lägenhet och den tillhör fastigheten, men du har ansvaret att regelbundet kontrollera att den fungerar, byta batterier, samt rengöra den från smuts och damm. Om din brandvarnare inte fungerar (trots batteribyte) eller om din lägenhet saknar brandvarnare kontaktar du din förvaltare.

  • Ansökningsblankett:

    Ansökan om andrahandsuthyrning av lägenhet

    Blankett för fullmakt:

    Fullmakt vid andrahandsuthyrning

    Du måste ha godtagbara skäl för att hyra ut i andra hand. Det krävs dock alltid hyresvärdens alternativt hyresnämndens tillstånd.

    Tillstånd krävs

    Som godtagbara skäl räknas:

    • Tillfälligt arbete eller studier på annan ort

    • Särskilda familjeförhållanden, ex. som när hyresgästen skall inleda ett samboförhållande.

    • Längre utlandsvistelse

    Du gör din ansökan genom att fylla i blanketten som finns på vår hemsida och skickar in den tillsammans med begärda intyg till oss. Tillstånd om andrahandsuthyrningar är alltid tidsbestämda, maximalt 1 år, och prövas i varje enskilt fall. Handläggningstiden är cirka 1 månad. Efter din andrahandsuthyrning ska du meddela hyresvärden att du flyttat tillbaka till din lägenhet. Detta skall göras skriftligen. I spalten till höger kan du tanka ner blanketter för andrahandsuthyrning.

    Fullmakt vid utlandsvistelse

    Om du är utomlands eller inte har möjlighet att sköta dina åtaganden under uthyrningsperioden måste du skriva en fullmakt till någon som kan företräda dig i dina hyresangelägenheter.

    Du är alltid ansvarig

    Som förstahandshyresgäst är det alltid du som är ansvarig för lägenheten. Det gäller både ekonomiskt (att hyran betalas) och vid eventuella skador och störningar.

    Överlåtelse ej tillåtet

    Viktigt att påpeka är också att andrahandshyresgästen inte äger någon rätt att vid hyrestidens utgång överta hyreskontraktet för lägenheten.

    Avstående från besittningsskydd

    I det fall andrahandsuthyrningen skall pågå längre tid än två år i följd bör förstahandshyresgästen teckna ett avtal om avstående från besittningsskydd.

    Hyran Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har. Om du tar ut en högre hyra av din andrahandsuthyrning än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet. Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med den 1 oktober 2019.

  • Ansökningsblankett:

    Ansökan om direktbyte av lägenhet

    Som hyresgäst kan du ha rätt att överlåta din hyresrätt för att genom byte erhålla en annan stadigvarande bostad som ägs och förvaltas av din hyresvärd. För att få tillstånd vid ett byte krävs följande:

    • Att samtliga berörda hyresgäster har samtycke av hyresvärden eller att hyresnämnden lämnat tillstånd till överlåtelsen.

    • Att du har ett förstahandskontrakt.

    • Att du har haft ditt kontrakt i minst två år.

    Hyresnämnden godkänner inte byte av hyresrätt mot en bostadsrätt eller villa. Det är ett brott att sälja eller köpa ett hyreskontrakt, till exempel att ta betalt för sin hyresrätt i samband med ett lägenhetsbyte. Det är också förbjudet att betala en hyresgäst, svartmäklare eller annan person för att få ett hyreskontrakt. Straffet för att sälja eller köpa ett hyreskontrakt är böter eller fängelse

    Ny hyresgäst måste godkännas

    För att hyresvärden ska lämna tillstånd till ett lägenhetsbyte krävs att du som hyresgäst har beaktansvärda skäl för bytet och att inga andra särskilda skäl talar emot bytet. Det krävs också att den tilltänkte hyresgästen uppfyller våra inkomstkrav, inte har några betalningsanmärkningar och inte har misskött sitt tidigare boende.

  • Ändrade familjeförhållanden eller annat skäl kan göra att du kanske behöver en mindre eller större lägenhet. Vid önskemål om internbyte inom Akka Egendom ska du vända dig till hyresadministratören på din ort som hanterar din ansökan.

    Krav för att få byta internt:

    • Du är kontraktsinnehavare

    • Du ska ha bott hos oss i minst två år

    • Du ska ha skött inbetalning av hyror utan anmärkning

    • Du ska inte ha några störningsanmärkningar

    • Nuvarande lägenhet ska besiktas och godkännas

    • Ansökan är skriftlig

Byten och Andrahand

Utflyttning

  • Vid dödsfall gäller en månads uppsägningstid om lägenheten sägs upp inom 1 månad från dödsdatumet. I annat fall är det 3 månader som gäller.

    Dödsboet ska säga upp kontraktet och bifoga ett dödsfallsintyg. Om du som sammanboende vill bo kvar i lägenheten bör du kontakta din hyresvärd för omskrivning av kontraktet.

  • Uppsägning av hyreskontrakt lägenhet

    Uppsägning av hyreskontrakt garage/parkeringsplats

    Uppsägning av hyreskontrakt förråd

    Uppsägning av hyreskontrakt lokal

    Uppsägning skall ske skriftligen senast vid det månadsskifte som infaller tre månader före önskad avflyttning. Om du t ex vill flytta den 1 oktober måste uppsägningen vara oss tillhanda senast den 30 juni.

    Uppsägning av lägenheten

    Uppsägningen kan göras genom underskrift av kolumnen “överenskommelse om avflyttning” på sida 2 på ditt hyreskontrakt eller genom att du skickar in blanketten ovan. Har du inte möjlighet att skriva ut blanketten kan du skicka in din uppsägning på ett vanligt A4-ark men tänk då på att få med all nödvändig information och att du daterar och signerar den.

    Visningsplikt

    När du har sagt upp din lägenhet är du, enligt hyreslagen, skyldig att visa upp den för nya intresserade hyresgäster. Om du som hyresgäst reser bort eller av annan anledning inte kan närvara under uppsägningstiden måste någon annan visa lägenheten. Du kan eventuellt få hjälp av fastighetsskötaren, nära anhörig eller bekant som du har förtroende för.

    Önskemål om tidigare datum

    Naturligtvis kan du själv önska att bli av med lägenheten till ett tidigare datum. Det är dock alltid den kund som skriver på kontrakt på din lägenhet som avgör om ett snabbare övertagande kan accepteras. Uppsägningstiden har alltså ingen inverkan på urvalet av kund för en lägenhet.

    Flyttanmälan

    När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (www.skatteverket.se/flytta ) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se). Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt. Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan

    Besiktning

    Vid uppsägning besiktigas lägenheten. Kostnaden för onormalt slitage bekostas eller åtgärdas av hyresgästen. Städa lägenheten noggrant innan du flyttar. Om slutstädningen skulle vara bristfälligt utförd debiteras du städavgift.

    Checklista:

    • Tvätta och putsa alla fönster på alla ytor, både in- och utvändigt.

    • Torka av fönsterkarmar, lister, dörrar, element (även bakom) och garderober.

    • Torka tapeter med torr trasa.

    • Dammsug och våttorka golven.

    • I kök: rensa avlopp, rengör ugn och spisplattor/häll, städa bakom spisen, rengör filter och ventilationsdon, frosta av och torka ur kyl och frys och torka ur alla skåp.

    • I badrum: rensa avlopp och golvbrunn, städa bakom och under badkaret, torka ur skåp, tvätta toalettstol och handfat.

    • Finns disk- eller tvättmaskin – torka ur och ta bort alla rester av tvätt-, disk- eller sköljmedel.

    • Töm förrådet och sopa golvet.

    • Töm balkongen, torka av räcke och golv.

  • Om någon av parterna vid en separation säger upp sin del av hyresavtalet så förfaller hela avtalet. Den andre kan då ha rätt att överta avtalet.

    Detta förutsätter att han eller hon skäligen kan godtas som ensam hyresgäst, till exempel klara att ensam betala hyran och styrker med personbevis som visar att han eller hon har varit folkbokförd på adressen minst tre år.

    Tvist löses av Tingsrätten

    Parter som är oense om vem som ska få bo kvar i lägenheten löser sin tvist genom att vända sig till en bodelningsförrättare vid tingsrätten. De bestämmelser som gäller mellan sambor och makar vid separation finns reglerat i lagen. Det är alltså inte hyresvärden som avgör tvisten. Som huvudregel gäller att den sambo eller make som har bäst behov av lägenheten ska tilldelas den.

  • För att överlåta din lägenhet till en annan person krävs hyresvärdens samtycke alternativt hyresnämndens tillstånd.

    För att hyresvärden ska bevilja en överlåtelseansökan krävs:

    • Att du varaktigt har sammanbott med personen som du vill överlåta hyresrätten till

    • Att lägenheten använts med gemensamt hushåll

    • Att den varit den enda stadigvarande bostaden för de sökande samt den samboende

    • Inneboende kan inte överta lägenheten

    • En inneboende, kompis eller andrahandshyresgäst har ingen laglig rätt att överta ett hyreskontrakt. Det räcker inte att han eller hon har varit inneboende. Det har heller ingen betydelse om ni är släkt, det är sammanboendet i sig som räknas. Man får alltså inte automatiskt överta sina föräldrars eller syskons lägenhet eller testamentera bort en hyresrätt. Det är hyresgästens uppgift att styrka sammanboendet.

Övrigt